Perşembe

Brahma Tavuğu Hakkında Bilgiler...

Light Brahma
BRAHMA
     Brahma’lar Malay ve Cochin ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiş olan bir Asya ırkıdır. Yetiştiricilerin bu ırk üzerinde ABD’de yaptıkları çalışmalarla açık ve koyu renkli varyeteleri elde edilmiş, 1874′de bu varyeteler standartlara katılmıştır. Sarı varyete ise 1923 yılında Amerikan standartlarına alınmıştır. Ortalama canlı ağırlıkları, açık renkli varyetelerde horozlarda 5.4, tavuklarda 4.3 kg’dır. Diğer iki varyetesi biraz daha hafiftir. Deri renkleri sarı, yumurta kabuğu kahverengidir.

     Brahma’lar güzel ve gösterişli hayvanlardır. Küçük ibik ve sakalları, oldukça fazla tüylenmiş bacakları ve paçalı ayakları, iri ve sakin görünüşleri ile tipik Asya ırkı özelliği gösterir. Bu özellikleri sıcak ve soğuk iklim şartlarına dayanmalarında önemli bir etkendir.Ağır bir ırk olmalarına rağmen, büyüme hızlarının yavaş, cinsi olgunluk yaşlarının uzun ve paçalı oluşları Brahma’ların etçi olarak ticari sürülere girmesine engel teşkil etmektedir. Yıllık yumurta verimleri 100-120 adet kadardır.
BRAHMANIN TARİHÇESİ
Blue Brahma
     Brahma hindistanın BRAHMAPUTRA bölgesine ait bir tavuk türüdür.brahmaların bir orman tavuğu (Gallus Gigantus) ve Cochin ile yakından ilişkili olduğuna inanılıyor.

     İlk brahmalar 1846 yılında hindistan dan amerikaya getirildi .amerikay a getirilen brahmalar ilk önceleri kış mevsiminde dayanıklılığını artırmak ve yumurta tavuklarının kanlarını yenileyebilmek amacıyla kullanıldı. Amerikaya ilk gelenler 6,5 km kadar ulaştılar.ama bugün bu ağırlıklar nadiren görülür.bugün standart bir horozun ağırlığı yaklaşık 5 kg civarındadır.bir brahma tavuğunun ise yaklaşık 4 kg civarındadır. Gerçi bazı üreticilerin bu ağırlıkların çok çok üzerinde brahmalar elde ettiğini okuyoruz , duyuyoruz. Tabi bunda ilk elde edilen brahmaların yanında bugün çok çeşitli renklerde brahmalar elde edilmiş ve bu çalışmalar yapılırken bu tavuk cinsinin ağırlığı da artırılmış durumdadır.

     1870 li yılllarda brahmalar o kadar popüler bir ırk olduki American Poultry Associati on's Standard of Perfection derneği brahmaları ayrı bir ırk olarak kabul etti.
BRAHMANIN HUYU
     Sakin , arkadaş canlısı olan bir kümes ve sergi hayvanıdır.kolayca korkmazlar. Brahmalar çocuklarla arkadaşlık için çok iyi bir seçimdir.uysal tavrı nedeniyle kolayca eğitilebilirler ve böylece herkesin elinden yem yemek gibi bir takım özellikler kazandırılabilir.bir de ben kendi deneyimlerimden biliyorum. Brahmalar çok meraklı bir ırk.
Dark Brahma

KABUL EDİLMİŞ ÇEŞİTLERİ
     Şu anda brahmalar la ilgili en çok konuşulan konularda n birisi renk konusu.bu konuda dünyada olaya değişik yaklaşan kulüpler var.

     American Standard of Perfection kuruluşu sadece üç rengi kabul etmektedir. Light, dark, buff, bu renklerin dışındakileri standart dışı kabul etmektedir.

     Australia n Poultry Associati on kuruluşu ise daha çok rengi kabul eder görünümdedir. Dark, light, buff, black, blue, partridge, crele, barred renklerini kabul etmektedir.

BRAHMANIN OLUŞUM SERÜVENİ
     Bu gün bildiğimiz Brahma ırkı aslında Amerika'da oluşturulmuş olmasına rağmen, Asya sınıfından bir ırktır. Hindistan'daki Brahmaputra nehri adına izafeten adlandırılmıştır. İlk başta Hindistan’da, Malay ve Cochin ırkların melezlenmesiyle iri yapılı, tüylü bacaklı tavuklar oluşturulmuş, sonra Çin ihraç edilmiştir. Orda Çinliler onlara Shanghay adı vermiştir. Şanghaylar daha sonra Gri Chittagonlarla melezleni bugün Brahmada gördüğünüz bezelye ibik ve düşük kaşlı özellikler kazandırılmıştır.

     Brahma tavukları ilk zamanlar Chittagon gs, Gri Shanghais ve Brahma Pootras gibi çeşitli isimlerle anılıyordu. Brahmalar Birleşik Krallığa (İngiltere) 1840-1850 yıllarında gitti. ilk Tavukçuluk kitabı 1856 yılında çıktı ve Brahmalar bu kitapta yer aldı. Kraliçe Victoria’nın da bu ırktan oluşan bir küçük sürüsü oluştu ve kendisi Brahma'ya çeşitli uzun isimleri kısaltarak. Brahma adını verdi.

     Bir ırk olarak Brahmaların gelişmesi çoğunlukla 1850 ve 1890 yılları arasında Amerika Birleşik Devletler inde oldu. şimdi orijinal damızlık olarak yetiştirilen ve Light ve Dark varyeteleri olarak bilinen tipler burada rafine oldu. Buff varyetesi ise daha sonra oluşturuldu. Large Fowl (LF) (Ağır ırklar ) grubunda olan Brahma 1874 yılında Amerikan kümes hayvanları Derneğince (APA) mükemmellik standartlarını oluşturularak derneğe kabul edildi. Bu sadece Light ve Dark varyetele ri içermekteydi. Buff varyetesi ise 1924 kabul edildi.
Bantam Dark Brahma (Koyu bodur) Brahma, 1895 yılında kabul edildi, Light Bantam Brahma (Parlak bodur) 1898 yılında ve Buff Bantam Brahma (Deve tüyü bodur) 1946 yılında kabul edildi.
APA sadece ağır ırk olarak üç Brahma varyetesini tanırken American Bantam Derneği (ABA) Standartlarını belirlediği Brahma ırkının beş varyetesini tanımaktadır. Bunlar Dark Siyah, Buff, Light ve Beyaz Brahmalardır. Böyle olmasına rağmen üretilen Dark, light, white, gold, buff Columbian varyeteleri ve nerdeyse tüm renkleri taşıyan tiplere rastlanmaktadır.
Silver Laced Brahma
     Standartlara göre ağır Brahma ırklarının tam bir olgunluk ve büyüklüğe ulaşması için, yaklaşık iki yıllık bir süre gereklidir. Tüm Brahmalar şekil ve renk tanımı temelde ağır ırklar için aynıdır. Ağır ırk bir Light Brahmanın standart ağırlıkları olgun horozda 5,4 kg, tavukta 4,3kg olmalıdır. Piliç aşamasındaki Brahma horozu 4,5 kg ve yarka ise 3,6 kg olmalıdır. Dark ve Buff varyeteleri genellikle ağır değildir; yaklaşık bu verilen ağırlıklardan yarım kilo daha az ağırlıkta olmadırlar.

     Yumurta, Kabuk rengi kahverengidir. küçük ve sayıca az, ancak civcivler genellikle güçlü yumurtadan çıkar ve hızla büyür.

     Önemli ırk özelliklerini düşük ağır kaş ya da "sarkık kaş,"(bu özellik onu şahin bakışlı yapar) küçük bir bezelye ibik, kısa, güçlü bir gaga, ve küçük sakal oluştururken geniş baş ve kafatası oluşturmaktadır. Cilt rengi sarı olmalıdır. Bunların yani sıra geniş organları ve tam bir göğüs iyi gurkluk ve yavru bakmak ve oldukça az sayıda yumurta nedenle oturaklı tavuklar olmalıdırlar.

3 yorum:

  1. buff brahma kaç aylıkken yumurtlar

    YanıtlaSil
  2. Sizin bakımınıza göre değişebilir ama bütün tavuk ırkları uygun yaşam ortamında 18-19 haftadan sonra yumurtlamaya başlarlar.

    YanıtlaSil
  3. Brahma Tavuk Fiyatları abartılmadığı sürece bakılabilir ama bazen facebookta görüyorum aynı yaştaki 2+1 tavuğa birisi 500 istiyor öteki 200

    YanıtlaSil